MERAK EDENİNE: SHAZAM'İN ALTERNATİF HALLERİ!

Shazam ya da daha çok bilinen eski adı Captain Marvel, genelde Superman çakması, pek de öyle popüler olmasa da Justice League kankaları sebebi ile ön plana çıkarılan bir karakter olarak bilinir. Aslında bu karakterin haklarının DC Comics'e geçişi de, zaten bu çakmalık mevzusundan kaynaklıdır. Ancak aslında karakter çakma olmayışının yanı sıra, bir de üstüne pek de ilgi çekici bir süper kahramandır. Bir kere karakterin yunan mitolojisi ile günümüz süper kahraman mitosunu harmanlama şekli olsun, karakterin aslında küçük bir çocuk oluşu olsun, her açıdan çok yönlü ve hikayelerini okuması da bir o kadar zevklidir Shazam'in. Ee, hazır bir Justice League: Alternatif Versiyonları liste maratonuna girmişken Shazam'ı da es geçmek olmazdı!

Pre52 Dünya-1 Shazam'ı (Zha-Vam):
Shazam'ın bu versiyonu, Olympus'un Tanrıları tarafından Superman'in rakibi olarak yaratılmıştır. Gelecekte insanların takdir ettiği Superman'i gören Olumpus Tanrıları, Zha-Vam'ı kilden yaratmış ve Tanrı gücü ile canlandırmışlardır. Geleceğe gönerilen Zha-Vam, Crime Syndicate takımının lideri olmuş ve Superman'in kryptonite zayıflığını öğrenmiştir. Fakat daha sonra nasıl yeneceğini öğrenen Superman, Zha-Vam'ı yener ve geçmişe geri yollar. 

Dünya-3 Shazam'ı (Mazahs):
Shazam'ın bu versiyonu, orjinal Shazam'ın kötü versiyonudur ve gerçek adı Will Batson'dur. Alexander Luthor, Will Batson'u öldürdükten sonra yeni Mazahs olmuş ve her Crime Syndicate üyesini öldürmek istemiştir. Dünya-3'de süper kahraman olarak geçse de Dünya-0'da iyi insanları da öldürdüğü için villain (kötü/suçlu) olarak geçmektedir. Dünya-3'de Ultraman ile olan savaşında kaybetmiş ve Dünya-0'a getirilmiştir. İstenmeden bandajı açılan Mazahs, serbest kalmış ve ilk olarak Johnny Quick'i öldürmüştür. Daha sonra Deathstorm (Dünya-3 Firestorm)'u ve Bizarro'yu öldürmüş fakat Dünya-0 Lex Luthor, zekası ile Mazahs'ı öldürmüştür. Superwoman ile gizli ilişki yaşamış ve Superwoman'dan çocuğu olmuştur. 

Dünya-5 Shazam'ı (Captain Marvel):
Bu Dünya'da Billy Batson, Shazam değil Captain Marvel olarak geçer. Shazam, bu Dünya'da evrendeki en güçlü varlıklar arasındadır ve Captain Marvel'ı yönlendiren Shazam'dır. İnsan halindeyken WHIZ Medyası'nda muhabirdir ve Marvel Family takımının bir üyesidir. Ayrıca Superman Takımı'nın da üyesidir. 

Dünya-6 Shazam'ı (Stan Lee Shazam'ı):
Shazam'ın bu versiyonu, Stan Lee tarafından oluşturulmuştur. Gerçek adı Robert Rogers'dır ve Shazam dediğinde kırmızı kanatlı dev bir canavara dönüşmektedir. Devlet ajanıdır ve Interpol'da görev yapmaktadır.

Dünya-12 Shazam'ı (Superman):
Aslında şu anda yazacağım "Futures End" alternatif evreni sayılır fakat Dünya-12 geleceği anlattığı için bu kategori altında yazacağım.
Shazam'ın bu versiyonu, gelecekteki halidir kendini Superman olarak tanıtmış ve Superman kıyafetini değiştirerek kaslı bir zırh giymiştir. Rampage ile olan savaşta yıldırım çağırmak zorunda kalarak kendini ifşa etmiştir. Rampage'i yenmeyi başarmış fakat o sıra zırhını da yok etmiştir.

Dünya-21 Shazam'ı (New Frontier):
Shazam'ın bu versiyonu, 1957'de yaşamaktadır. Büyü gücüne sahip olan Billy Watson, Phantom Strange tarafından çağırılması üzerine Centre'ye karşı savaşır. Centre yenildikten sonra insanlar, maskeli kahramanlara inanmaya ve onlara iyi davranmaya başladıktan sonra Captain Marvel lakabını alarak kahramanlığa devam etmiştir. 

Dünya-22 Shazam'ı (Kingdom Come):
Shazam'ın bu versiyonu, daha büyümüş ve bütün kahramanlar emekli olunca tedirgirnleşip uzun süre Shazam'a dönüşmemiştir. Hatta bir süre sonra Lex Luthor tarafından beyni yıkatılıp onun kölesi olmuştur. Superman ve ekibi geri döndüğünde, gerçekten Batson mı diye bakmak için kontrol ettiklerinde Superman'i neredeyse etkisiz hale getirebilecek kadar güçlü olduğu anlaşılmıştır. Shazam'ı durduramayacağını anlayınca yetkililer, Shazam'ın üstüne nükleer bomba atmış, Shazam'da Superman'in ikna yeteneği ile kendini nükleer bombada feda etmiştir. Billy'nin kendini feda etmesi ile bir çok kahraman ölmüş ve savaş durmuştur. Superman daha sonra Shazam'ın pelerinini barış simgesi olarak kullanmıştır.

Pre52 Dünya-50 Shazam'ı (Maximum Man):
Shazam'ın bu versiyonu, "Hecatean" kelimesini söylediğinde güçlerine kavuşmaktadır ve gerçek adı Kevin Trueblood'dır. Güçlerine kavuşmadan önce ürkek bir muhasebeci olan Kevin, yaşlandığında bu kelimeyi unutmuş ve tekrardan kelimeyi bulmak için çok zaman harcamıştır. Eskiden Liberty Squad takımının üyesi olmuş fakat daha sonra takımdan ayrılmıştır. Satranç oynamaya bayılır.

Dünya-31 Shazam'ı:
Shazam'ın bu versiyonu, Frank Miller tarafından oluşturulmuştur ve bu Dünya'da yaşlıdır. Mary Marvel'ı kaçıran Lex Luthor, Billy Batson'u Metropolis'de tuzağa düşürür ve Billy, çökmekte olan binanın altında kalır. İnsan hali ölse de Shazam, hayatta kalmayı başarır fakat insan hali hakkında hiçbir şey hatırlamaz.   

Pre52 Dünya-276 Shazam'ı (Captain Thunder):
Shazam'ın bu versiyonu, "Thunder" kelimesini söylediğinde güçlerine kavuşmaktadır ve gerçek adı William Fawcett'dir. Orjinal Shazam'ın aksine Shazam (bu Dünya'ya göre Thunder), güçleri kavuşmuş halinde bile genç görünmektedir. 

Pre52 Dünya-1098 Shazam'ı:
Shazam'ın bu versiyonu, dünyanın asıl koruyucularının Supergirl ve Batgirl olduğu bir evrende yaşamaktadır. Gerçek adı bilinmeyen Shazam, siyahidir ve keldir. Justice Society takımının üyesidir.

Injustice:
Bu evrende Superman, Joker yüzünden karısını, doğmamış çocuğunu ve Metropolis şehrini kaybetmiştir. Shazam'ın bu versiyonu, her zaman Superman'in yanında olmuştur. İlk başta Superman'e şüphe duysada sonradan Superman'e hak vermiştir. Superman'in Green Lantern Birliği ile olan savaşında Superman'e yardım etmiş, Amazon Tanrıları'na karşı savaşmıştır. Zeus tarafından gücü alınır ve Tartarus'a kapatılır. Fakat Billy oradan kaçmayı başarınca Zeus, ona gücünü geri vermiştir. Harley Quinn ile karmaşık bir ilişkisi vardır.

Flashpoint (S!H!A!Z!A!M!):
Bu evrende Flash, annesini kurtarınca evren değişmiştir. Bu evrende S!H!A!Z!A!M!, 6 kişilik bir takımdır. Üyeleri Billy Batson, Eugene Choi, Pedro Peña, Darla Dudley, Freddy Freeman, Mary Batson ve Tawky Tawny'dir. Cyborg tarafından Amazon-Atlantis arasındaki savaşı durdurmak için takıma alınmıştır. Wonder Woman tarafından önceden yüzü yaralanmış, savaş sırasında da Wonder Woman tarafından 6 kişi bölünmüştür. 6 kişiye bölündükten sonra Wonder Woman, liderleri Billy Batson'u öldürmüştür. 

Amalgam (Captain Marvel):
DC ve Marvel'ın karıştırıldığı evrende Shazam'ın bu versiyonu, "Kree" kelimesini söylediğinde güçlerine kavuşmaktadır ve gerçek adı Billy Mar-Vell (Billy Batson + Mar-Vell)'dir. Judgment League Avengers takımının üyesidir.   

Hiç yorum yok: